BeautyStar.pl – i ty bądź gwiazdą mody i urody!

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Obecnie wiele osób nie może spożywać glutenu, ponieważ ich organizm wykazuje na niego nietolerancję. Mogłoby się wówczas wydawać, że takie osoby skazane są na dość ubogą dietę, pozbawioną mnóstwa podstawowych składników. Oczywiście są produkty, które dla takich osób są absolutnie zakazane, jak przykładowo pszenica, mąka żytnia czy też jęczmienna. Z tych zbóż powstaje bowiem wiele innych produktów, które na co dzień mamy w swojej diecie. Jednak produktów bez glutenu również jest sporo, dlatego dieta takich osób mimo wszystko może być bardzo bogata i zróżnicowana. Posiadając odpowiednie produkty najlepiej przygotować posiłki samodzielnie, a pomocne w tym z pewnością będą zasady:
https://bezgluten.pl/blog/zasady-przygotowania-posilkow-na-diecie-bezglutenowej

Produkty zbożowe niezawierające glutenu

Pszenica, żyto, jęczmień, orkisz czy też owies, są dla osób nietolerujących glutenu, zakazane. Czy mogą oni zatem spożywać jakiekolwiek produkty zbożowe? Owszem i jest ich całkiem dużo. Do ich diety jak najbardziej może zostać włączony ryż biały oraz brązowy. Mogą oni spożywać także kukurydzę, proso, grykę quinoę czy też amarantus. A co za tym idzie, wszystkie inne produkty tworzone z tych właśnie podstawowych składników, czyli chociażby kasza jaglana, płatki ryżowe czy też makarony z mąk bezglutenowych. Jeszcze do niedawna osoby unikające glutenu, musiały większość codziennych produktów przygotowywać sobie w domu, jak przykładowo makaron. Jednak obecnie wiele firm wychodzi im na przeciw, tworząc specjalne produkty określone symbolem przekreślonego kłosa. Są one w pełni bezglutenowe i bezpieczne dla takich osób do spożywania.

Jakie inne produkty nie zawierają glutenu?

Na zbożach opiera się mnóstwo produktów, dlatego tak ważne jest, by znaleźć te bezglutenowe. Jednak dla nietolerujących glutenu jest też wiele innych produktów spoza tej kategorii, które mogą oni spożywać na co dzień. Są to między innymi jaja, nieprzetworzone mięso oraz różnego rodzaju ryby. Również mleko jest całkowicie dozwolone, zarówno to świeże oraz to z kartonu. Co za tym idzie takie osoby mogą spożywać również jogurty naturalne, maślanki kefiry i sery, pod warunkiem, że nie są one przetworzone.

Bez żadnych przeszkód można do diety bezglutenowej dodawać również wszystkie owoce oraz warzywa. Oczywiście warzywa nie powinny zawierać panierki, która jest przygotowywana z mąki pszennej. Bezpieczne słodycze w takiej diecie mogą być zatem z dodatkiem dżemów i cukrów. Jeśli jednak chodzi o wypieki, muszą być one sporządzone ze specjalnych mąk. Wśród dozwolonych napojów znajduje się natomiast chociażby herbata, naturalna kawa czy czyste alkohole. Przyprawy również są akceptowalne w diecie, choć najlepiej jest unikać mieszkanek, gotowych sosów i dipów, gdyż mogą one zawierać gluten.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *